De zomer als reflectie

De grootste groep mensen gaat binnenkort of zijn al in vakantie. Een periode van even een versnelling lager te schakelen en de batterijen op te laden door dingen te doen die zijn blijven liggen gedurende het jaar. De ideale tijd om eens terug te kijken op het voorbije jaar en het traject dat je hebt afgelegd.

Kom je ook soms tot de vaststelling dat er terug een jaar voorbij is waarbij die goede voornemens of doelen niet bereikt zijn. Dan kan je de vraag stellen: Wat maakt dat ik hier niet toe kom?

Een mens is een routinedier en er kan pas iets veranderen als je bereid bent om af te stappen van die routine en uit je comfortabele positie te komen, want hoe wil je nu dat er iets veranderd zonder hiervoor de nodige inspanning te leveren. Vaak hoor je het woord comfortzone vallen en dat stoot soms op weerstand. De ene reden waarom die weerstand er is, is nu net omdat er uit die gemakkelijke comfortabele positie moet getreden worden en op pad te gaan in het onbekende die best wel twijfel en angst kan inboezemen.

Een tip om hiertegen in te gaan is eens op te schrijven wat je eigenlijk allemaal reeds bereikt hebt en wat je nog wil bereiken. Je zult merken dat je al heel wat successen bijeen gespaard hebt. Sta eens stil met hoe je tot deze successen gekomen bent en vergelijk het met de dingen die je nog wil realiseren. Om deze te behalen moet je soms afstappen van een bepaald patroon waarbij je in een gemakkelijke situatie terecht gekomen bent. Begrijp me niet verkeerd. Het is best ok om je te nestelen in je huidige positie als je alles hebt gerealiseerd dat op je verlanglijstje stond. Maar het zit hem in de aard van het beestje om steeds beter, sterker, verder te geraken. We hebben deze uitdagingen nodig om niet in een zwart gat terecht te komen.

Durf deze spiegel voor te houden en jezelf in vraag te stellen wat je dient te veranderen om vooruit te geraken. Het is een geen eenvoudig iets, want het werkt als een mobiele. Je kent dat wel, zo'n speeltje die je boven een babybedje hangt en als er één iets beweegt, brengt het ook al de rest in beweging. Dus als je eraan begint, wees je ervan bewust dat het effect heeft op alles en iedereen in je buurt. Er zullen mensen zijn die liever niet hebben dat je veranderd, want dit levert misschien een nadeel op voor hen. Misschien kan je hen dan ook eens aanraden deze blog te lezen en hun leven in handen te nemen. Want als jij je leven niet in handen neemt, nemen anderen dit wel en dit niet altijd in jouw voordeel. Misschien eens een goed onderwerp voor rond het kampvuur, met een hapje en een drankje en vrienden, echte vrienden die je willen steunen in die groei naar beter.

Ik wens iedereen een deugddoende en inspiratievolle vakantie toe en de tijd om de dingen te doen die je echt wil doen en belangrijk voor je zijn. Bon Voyage.