Moeten we ons altijd "happy" voelen?

Op de vooravond van een nieuw jaar krijg je overal lijstje om je hoofd geslingerd met het beste van het afgelopen jaar. Hier krijg ik altijd een zeer fijn gevoel bij. Zeker als je terugkijkt naar de weg dat deze mensen afgelegd hebben om tot dit resultaat te komen. Het is niet zo dat zij bij de pakken zijn blijven zitten en de kop in het zand staken bij de eerste tegenslag en teleurstelling. Daar zit er een groot verschil in tussen winnen en verliezen. Winnaars zijn verliezers die niet opgeven.

We wensen ons vrienden en kennissen altijd het beste voor het nieuwe jaar. Ik wens de mensen graag de nodige uitdagingen zodat zij kunnen groeien en hun doelen mogen bereiken. Want uiteindelijk willen we dat mensen succesvol zijn in de dingen die ze ondernemen. Maar wat is succesvol?

In de maatschappij wordt er heel veel gestreefd naar het goede, het mooie, het leukste. Ooit er al bij stilgestaan dat we dit niet zouden kennen als het tegengestelde er niet zou zijn? Hou zouden we tot een conclusie kunnen komen dat we iets mooi vinden? Dit is omdat we een afweging maken in het verschil van wat wij als mooi beschouwen en als lelijk. Het is ook iets heel subjectiefs. Wat mooi is voor de een, hoeft het daarom niet mooi te zijn voor een ander. Ik kijk soms geboeid naar discussies tussen mensen die over dergelijke materie bezig zijn. En geloof me, dat zijn er heel veel. Denk maar aan eten, lekker versus niet lekker, Kledij stijlvol versus niet stijlvol, muziek leuk om naar te luisteren versus afschuwelijk lawaai. We hebben ze allemaal onze eigen smaak. Maar we hebben dit natuurlijk nodig om onszelf beter in ons vel te doen voelen.

Wat zijn je plannen voor het nieuwe jaar? En hoe wil je ze bereiken. Als je ook hier over praat met anderen zal je positieve en minder positieve zaken horen. Zowel bij de positieve als bij de minder positieve sta je even stil en bedenk waarom je deze krijgt. Ik ben ervan overtuigd dat hier dan redenen achter schuil gaan die voor degene die de boodschap geeft. Zo kan het dus zijn dat een positieve opmerking alleen maar een positieve uitkomst geven voor diegene die de boodschap gegeven heeft. Om een objectiever beeld te krijgen van je doelen kan het goed zijn om eens een coach onder de arm te nemen of zoals een collega coach het omschrijft.: "De meeste collega coaches die ik ken bieden een gratis eerste gesprek aan om te kijken of zij iets voor jou kunnen betekenen. Heb je er al eens over gedacht om daar gebruik van te maken? Een eerste gesprek kan al voor veel duidelijkheid zorgen over wat je kunt doen om je situatie te verbeteren. Bedenk dat coaching altijd toekomstgericht is, een coach is geen therapeut zoals een psycholoog, die zich focust op jouw verleden en je problemen als een probleem ziet die uit de wereld moet geholpen moet worden. Een coach gaat samen met jou op zoek naar een betere toekomst en geeft jouw handvatten om dat zelf te bereiken. Het is een tip, doe er je voordeel mee, zou ik zeggen! Succes!"

We hebben mislukking nodig om uit te leren en uit ons comfortzone gehaald te worden. Daar ligt immers de groei naar een groter bewustzijn van de dingen die we doen. Dus bij deze wens ik iedereen de nodige uitdaging, waar deze ook uit bestaan, zodat je kan groeien en komen op de plaats waar je wenst te zijn. En doe af en toe eens iets onbaatzuchtig al is het iets simpel als een kind een snoepje geven. Geef toe dat je binnenin een goed en warm gevoel krijgt als er een glimlach op het gezicht verschijnt van diegene die het ontvangt. Aan iedereen hele fijne eindejaarsfeesten en een spannend uitdagend en inspirerend 2019.