Corona tips
Zo verbeter je het samenleven met je pubers in tijden van corona
Gek worden ze van elkaar: ouders en hun pubers, die deze weken noodgedwongen op elkaars lip zitten. Hoe voorkom je hooglopende ruzies? De Hengelose kinder-en jeugdpsychologe Martine Spijker, zelf moeder van drie pubers, geeft tips om deze crisis te overleven.
1- Geef elkaar de ruimte
Door de coronacrisis is iedereen zijn vaste ritme kwijt. Zonder school, kantoor, sport en uitjes is elke dag een zee van vrije tijd die moet worden ingevuld. Over die invulling moet je afspraken maken, zegt Martine. "Heel belangrijk is dat je elkaar de ruimte geeft. Houd met het hele gezin een coronavergadering en maak een plan, waarbij je je kinderen ook regie over hun eigen leven geeft.
Het heeft bijvoorbeeld weinig zin om je kinderen elke morgen om acht uur uit hun bed te jagen als ze zich vervolgens doodvervelen. Laat ze lekker uitslapen als ze dat willen. Spreek dan wel af dat ze van 11 tot 3 uur bezig gaan met hun schoolwerk. Ook afspraken over online- en tv-tijd kun je best wat oprekken. Het geeft een andere structuur dan normaal, maar het is wel structuur. En schrijf de afspraken op, want het kan best dat ze 's morgens al vergeten zijn wat je 's avonds hebt besproken."
2 - Zorg voor vaste contactmomenten
Je hoeft niet de hele dag op elkaars lip te zitten, maar elkaar helemaal ontlopen is evenmin gezond. Dus zorg voor vaste contactmomenten, bijvoorbeeld rondom de maaltijden. Martine: "Wij hebben afgesproken dat we elke morgen om tien uur ontbijten. Zo heeft de een de ruimte om uit te slapen en kan de ander alvast gaan sporten, zonder dat je elkaar door die verschillende ritmes helemaal misloopt."
3 - Choose your battles
Je kunt onder deze omstandigheden niet op alle slakken zout leggen. Martine: "Alleen grenzen stellen komt de sfeer in huis niet ten goede, dus je moet een aantal dingen loslaten die je normaal gesproken wel belangrijk vindt. Als alle ontbijtspullen nog op het aanrecht staan is dat heel irritant, maar misschien moet je dat even laten voor wat het is. Dat geeft ruimte om op belangrijker zaken wel streng te zijn: over het afspreken met vrienden bijvoorbeeld, of over het maken van schoolwerk."
Wij hebben afgesproken dat we elke morgen om tien uur ontbijten
4 - Stem af met andere ouders
'Ja, maar Kees mag wel afspreken en ik niet!' Het is het argument waarmee pubers je proberen klem te zetten: hun vrienden mogen wel wat jij ze verbiedt. Martine: "Probeer daarom afspraken te maken met de ouders van die vrienden, zodat je allemaal één lijn trekt."
5 - Maak online ook leuk
Natuurlijk kunnen die kinderen allemaal facetimen en skypen. Maar dat is niet helemaal hetzelfde als met elkaar rondhangen en uitgaan. Martine: "Mijn kinderen zijn gek op de app Houseparty. Daarin kan je met elkaar praten maar je kunt ook gezamenlijk spelletjes doen. Vorige week zaten ze op hun kamers via die app met vrienden te chillen. Ik heb een bak chips naar binnen geschoven en ze waren helemaal happy."
6 - Interesse, geen dictaten
Nu de scholen dicht zijn krijgen de meeste kinderen hun opdrachten via allerlei digitale kanalen en daar moeten ze zelf een planning op maken. Martine: "Plannen is vaak niet de sterkste kant van pubers dus je loopt het risico dat ze het overzicht kwijtraken en dan helemaal niks doen. Wat helpt is als je belangstelling toont. Niet als een bok op de haverkist: 'Heb jij je huiswerk wel af?' En ook niet alleen vragen 'Gaat het?', want dan is het antwoord altijd 'ja'. Ga er echt even voor zitten, vraag door, maar niet belerend. 'Wat ben je aan het doen, vind je dat moeilijk, hoe ga je dat aanpakken?' Bied aan te helpen met een planning.
Vraag je kinderen hoe het met ze gaat, of ze zich zorgen maken over de situatie
7 - Geeft complimentjes!
Martine: "Als je zo'n puber de hele dag in je blikveld hebt valt ontzettend op dat ze heel lui kunnen zijn. Dat is normaal voor de leeftijdsgroep, maar het kan irritatie geven. Boos worden geeft alle partijen alleen maar extra stress. Kijk naar de goede dingen die ze doen en geef ze daar complimenten voor, dat houdt de sfeer goed."
8 - Goede voorlichting
Het is goed om de vinger aan de pols te houden over de zorgen die je kinderen hebben. Martine: "Probeer af en toe samen iets te ondernemen. Ga bijvoorbeeld samen koken of samen gamen, dan kom je makkelijker tot een goed gesprek. Vraag je kinderen hoe het met ze gaat, of ze zich zorgen maken over de situatie. Geef eerlijk antwoord op vragen, wees duidelijk, open en realistisch, zonder angst aan te jagen."
En als je kind het nut van alle drukte niet in ziet: op YouTube staat een leerzaam filmpje van NOS op 3 waarin wordt uitgelegd waarom ook jongeren zich aan de nieuwe coronaregels moeten houden en welke risico's ze zelf lopen.
9 - Kijk vooruit
Over tien jaar kijk je samen terug op deze bijzondere tijd. Het is goed je dat nu al te realiseren. Martine: "Een van mijn kinderen vroeg me vorige week: 'Mam, is dit nou iets wat later in de geschiedenisboekjes staat?' Ja, dat is het natuurlijk wel. En dat vond hij wel cool. 'Want dan moeten mijn kinderen later op school iets leren wat ik heb meegemaakt en dan kan ik ze daar over vertellen'."
Nog even dit......Het is een gekke tijd waarin we leven. Een periode waarin het heel belangrijk is dat je kunt vertrouwen op wat je leest. Maar hoe weet je wat waar is en wat niet? Wij geloven dat iedereen eerlijk en betrouwbaar nieuws zou moeten krijgen. Want hoe onzeker de toekomst ook is, wij zorgen voor duidelijke en onafhankelijke berichtgeving. Nieuws waar je van op aan kan. Dagelijks gaan er voor jou honderden journalisten op pad. Zij onderzoeken, graven dieper en checken alles voordat ze erover schrijven. Zodat je altijd verzekerd bent dat wat je leest ook echt klopt.
bron: AD